Connect with us

rozaje.net

ASK detaljnije da kontroliše funkcionere

Politika

ASK detaljnije da kontroliše funkcionere

Agencija za sprečavanje korupcije ohrabruje se da izvrši detaljnija kontrolajavnih funkcionera putem slučajnog uzorka, uključujući traženje nezakonitih bogaćenja, promjena i kretanja imovine i identifikovanje porijekla imovine navodi se u radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24.

-Više od 70 posto javnih funkcionera dalo je saglasnost za pristup svom bankovnom računu. Međutim, među njima je samo 10 članova Vlade. U istom periodu, Agencija je pokrenula samo sedam ispitivanja o neobjašnjivom bogatstvu (u odnosu na 49 u 2016.), ali je zatvorila postupke u svim ovim slučajevima, ne otkrivajući nepravilnosti piše u dokumentu.

Potrebno je, kako se dodaje, da se riješe identifikovani nedostatci u postojećem pravnom okviru i poveća transparentnost finansijskih sredstava političkih partija, kao i njihovo porijeklo.

EK navodi da su zakonodavne reforme u pravosuđu završene, te da je potrebno u potpunosti sprovesti zakone koji su usmjereni na jačanje nezavisnost i nepristrasnosti te oblasti.

Potrebno je i jačanje administrativnih kapaciteta Sudskog i Tužilačkog savjeta. Konstatovano je da Crna Gora mora dodatno da unaprijedi svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine. Ocijenjeno je da su u Crnoj Gori ostvareni samo početni rezultati u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala.

Ističe se da je od najvećeg značaja da Specijalno policijsko odjeljenje i SDT budu u mogućnosti da angažuju najprikladnije profile eksperata.

-Vodeća uloga specijalnog tužioca u istražnom postupku u predmetima organizovanog kriminala dobro je prihvaćena i odnos između SdT i SPO ostaje dobar, naročito zahvaljujući uspostavljanju specijalnih zajedničkih istražnih timova kaže se u dokumentu EK. Iv.P.

Poboljšati oduzimanje imovine
U dokumentu se konstatuje da treba povećati napore u cilju zapljene i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

-Bilans rezultata koji se odnosi na zapljenu i oduzimanje imovine stečene kriminalom treba značajno i hitno da se poboljša. Nove finansijske istrage započele su na proljeće protiv 23 fizička lica i tri pravna lica u vezi sa slučajevima visoke korupcije. Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematski u slučajevima korupcije piše, između ostalog, u dokumentu.

Continue Reading
You may also like...
To Top